Houten meubels en vloeren zijn een stijlvolle meerwaarde in elke woning. Ze passen bij elke stijl van interieur en je kunt er jarenlang plezier van hebben. Dat kan natuurlijk alleen wanneer je ze correct gaat beschermen, onderhouden en verfraaien. Hier lees je welke producten je kunt gebruiken om je houten blikvangers met de nodige zorg te behandelen. 

Houten meubels voeden

Houten meubels moeten gevoed worden, zodat ze beschermd blijven tegen schadelijke factoren van buitenaf en zodat ze blijven glanzen. Dit doe je door het gebruik van meubelolie. Dit mengsel van oliën en was is speciaal samengesteld om je houten meubels tot in de kern te behandelen. Je kunt meubelolie zowel op tafels, stoelen, dressoirs als kasten gebruiken. De olie dringt diep door in het hout, waardoor het hout beschermd wordt tegen uitdroging, vlekken en scheuren. De was zorgt er dan weer voor dat er een beschermende barrière wordt gevormd tegen vocht en vuil. Wanneer je je meubels met meubelolie behandeld hebt, zul je zien dat ze weer gaan glanzen en er fris en levendig gaan uitzien. 

Laat je hout ademen

Voor houten vloeren, zoals parket of teakhout, is houtolie dan weer meer geschikt. Deze pure olie beschermt en verzorgt je hout. Er bestaan verschillende soorten houtolie, met elk zijn unieke eigenschappen en toepassingen. Omdat houtolie diep doordringt in de poriën van het hout, gaan je vloeren van binnenuit gevoed worden, waardoor ze beschermd worden tegen vocht, insecten en schimmel. Omdat het je hout ook laat ademen, behouden je houten vloeren hun natuurlijke schoonheid en textuur. 

Hoe gebruik maken van houtolie en meubelolie?

Het gebruik van beide soorten olie is gelukkig erg eenvoudig en weinig omslachtig. Waar je zeker wel aandacht aan moet besteden, is dat het belangrijk is om je meubels of vloeren eerst grondig te reinigen en te laten drogen voor je met je olie aan de slag gaat. Wanneer dat gebeurd is, kun je met behulp van een kwast of een zachte doek een dunne laag olie aanbrengen. Volg hierbij de nerf van het hout. Vervolgens laat je de olie een tijdje intrekken en veeg je de overtollige olie weg met een propere doek. Ben je nog niet tevreden over het resultaat? Herhaal dit proces dan tot het in orde is. 

Wanneer kies je welke olie?

Meubelolie en houtolie kunnen soms voor dezelfde toepassingen gebruikt worden. Welke soort je voorkeur uitdraagt, wordt bepaald door het type houten oppervlak en het resultaat dat je wil verkrijgen. Wil je je houten meubels of vloeren niet alleen beschermen, maar er ook glans aan toevoegen, is meubelolie de beste keuze. Wanneer je aan de slag gaat met ruwere, onbewerkte houtoppervlakken of vooral de natuurlijke uitstraling van het hout wil behouden, kies je beter voor houtolie. Door gebruik te maken van deze oliën, geniet je gegarandeerd voor lange tijd van de natuurlijke charme en warmte van je houten meubels en vloeren.